Leuke buitenactiviteit met je kind: schatzoeken!

Niets zo heerlijk als met je kind erop uit te trekken en de natuur in te gaan! Maar je hebt het vast al gemerkt: kinderen vanaf een jaar of 10 vinden de natuur vaak maar saai. Waar jongere kinderen zich nog verwonderen over paddenstoelen, lekker in een plas willen stampen en over boomstammen willen lopen, daar vinden kinderen vanaf zo’n 10 jaar de natuur maar saai. Ze doen liever een activiteit, zoals sporten, of zijn niet achter hun mobieltje vandaan te krijgen. Hoe zorg je dat ze wél in beweging komen en samen met jou op pad willen? Door schat te gaan zoeken!

Hoe kun je schatzoeken?

Je gaat natuurlijk niet willekeurig ergens een gat in de grond graven met je kind, nee, jullie gaan er op uit met een metaaldetector! Er bestaan vele verschillende soorten metaaldetectors, sommigen kunnen ook onderwater gebruikt worden – dat is dus ook nog een overweging tijdens de zomer. Metaaldetectors kunnen verschillende soorten metalen detecteren maar ook onderscheiden of zelfs uitsluiten. Zo kun je gericht gaan ‘schatzoeken’ en weet je direct of de detector nikkel, staal, aluminium, zilver, koper of goud heeft gespot. Het allerleukste is het natuurlijk als jullie ook daadwerkelijk iets vinden. Stel de detector daarom zo in dat hij bijvoorbeeld niet afgaat op aluminium – anders zijn jullie constant flesdoppen aan het opgraven! Maar waar kun je eigenlijk het beste schat zoeken?

Schat zoeken in Nederland

Niet iedereen is in de gelegenheid om te gaan schatzoeken in de gebieden waar de Romeinen hebben geleefd in ons land. Maar ja, om in de polder doelloos te gaan zoeken daar beleven jullie ook niet veel plezier aan. En wist je overigens dat je niet zomaar op het land van een boer mag zoeken, maar ook dat oude ‘schatten’ niet zomaar door jullie -als eerlijke vinders- toegeëigend mogen worden? Om veilig ‘schat te zoeken’ kun je stranden proberen. Het leuke van stranden is dat je er zomaar muntgeld kunt vinden. Daar waar in de zomer mensen vertier vinden aan het strand en er consumpties kopen, daar kun je vaak zomaar her en der wat muntgeld vinden onder een hoop zand. Het is uit een portemonnee of tas gerold tijdens een stranddag en is door de wind en elementen begraven geraakt. Maar ook andere zaken kun je tegenkomen, zoals een verloren ring of juweel. Op het strand -aan zee of binnenwater- valt altijd wel iets te vinden.

Welke metaaldetector koop ik?

Een metaaldetector is een gaaf cadeau om te ontvangen en zeker voor kinderen! Er zijn zoals gezegd verschillende soorten metaaldetectors verkrijgbaar, met allen hun eigen specifieke kenmerken. Wat willen jullie zoeken? Alles? Of munten? En hoe lang wil je kunnen zoeken en over welke afstand? Allemaal factoren om rekening mee te houden. Je vindt ze terug bij de metaaldetector-speciaalzaak. Kom je er niet uit, neem dan gewoon even contact op en laat je mondeling adviseren, zo weet je zeker dat je een passende metaaldetector koopt!

Deel je liefde